Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama ile Geleneksel Pazarlamanın Farkları

Ceren Nur Aslan Görseli
Ceren Nur Aslan
Son Güncelleme Tarihi :
Dijital Pazarlama ile Geleneksel Pazarlamanın Farkları Görseli
Ceren Nur Aslan Görseli
Ceren Nur Aslan
21.11.2022

Günümüzde oldukça hızlı gelişen teknoloji ile birlikte pazarlama faaliyetleri de dijitalleşmektedir. Yıllardır kullanılan geleneksel pazarlama yerini dijital pazarlamaya bırakmaya başlamıştır. Hayatımıza sonradan giren dijital pazarlama, bildiğimiz geleneksel pazarlamadan farklı olarak daha kapsamlı bir pazarlama yöntemidir. İşletmeniz için en iyi pazarlama kanalını seçebilmek için doğru strateji sahibi olmanız gerekmektedir. Bunun için iki pazarlama türünü de detaylı bir şekilde inceleyip karar vermeniz gerekmektedir. Bu blog yazımızda sizin için “Geleneksel Pazarlama ile Dijital Pazarlama Arasındaki Farklar” konusuna değiniyor olacağız. 


Geleneksel Pazarlama Ne Demek?

Geleneksel pazarlama, genel bir tanım ile kitle pazarlaması olarak ifade edilebilir. Bu pazarlama türünün çıktıları aslında günlük hayatta sürekli karşımıza çıkan gazete, TV, radyo, afiş, broşür, dergi ve reklam panolarındaki reklamlar olarak ifade edilebilir. Geleneksel pazarlamadaki stratejiler genel olarak:

  • Yayınlanan,
  • Basılı olan,
  • Doğrudan postalanan,
  • Telefon ile yapılan çalışmalar olarak 4 kategoride ele alınmaktadır.


Dijital Pazarlama Ne Demek?

“Dijital Pazarlama Nedir?” sorusunun cevabı gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde oldukça merak edilmektedir. Dijital pazarlama, online ortamlarda sahip olduğunuz telefon, bilgisayar gibi elektronik cihazlarınız ile internet üzerinden yaptığınız tüm pazarlama faaliyetlerini kapsamaktadır. İşletmeler dijital pazarlama süreçlerinde müşterilerine daha hızlı ulaşabilmek ve satış yapabilmek için sosyal medya pazarlaması, e-mail pazarlaması, reklamcılık ve arama motoru gibi dijital kanallar ile çalışmalarını sürdürmektedir.


Dijital pazarlama hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz "Dijital Pazarlama (Digital Marketing) Nedir, Nasıl Yapılır?" başlıklı yazımızı okuyabilir ve dijital pazarlamaya hakim olabilirsiniz.

Dijital Pazarlama İle Geleneksel Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dijital pazarlama ve geleneksel pazarlama arasındaki en büyük farklardan birisi; dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamadan daha popüler bir hale geliyor olmasıdır. 


Maliyet Farkı

Geleneksel pazarlama yaparken geniş bir reklam bütçesine sahip olmak gerekir. Çünkü geleneksel pazarlama daha çok yazılı ya da basılı görseller ile yapılmaktadır. Ancak dijital pazarlamada reklam vermek dışında yapacağınız tüm pazarlama işlemlerinizi ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Dijital pazarlamanın şu anda en çok tercih edilmen yöntemlerinden bir tanesi de daha uygun olmasıdır. 


İletişim 

Dijital pazarlama yaparken reklam veren kişi ile iletişimde olabilir, soru sorabilir, şikayetinizi dile getirebilir ve de yorumlar yapabilirsiniz. Ancak geleneksel pazarlamada reklam veren kişi yalnızca kendisine sunulan çalışmaları izlemekte ya da dinlemektedir.


Tüketici İletişimi

Geleneksel pazarlamada reklamı veren markaya telefon, e-posta ya da mektup gibi daha uzun süren yollar ile iletişim kurabilirken, dijital pazarlamada reklamı gördüğünüz anda sosyal medya aracılığıyla yorum yapabilir, mesaj gönderebilir ve iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca geleneksel pazarlamada kurduğunuz iletişim yalnızca marka ve müşteri arasında iken dijital pazarlamada kurduğunuz iletişim sadece bir kişi ile değil birden fazla kişi ile olabilir.


Zaman Kavramı

Geleneksel pazarlama kampanyaları kurgulanırken geçen zaman dijital pazarlama kurgularına göre oldukça fazladır. Geleneksel pazarlama çalışmalarında yanlış bir hamle yapılması özellikle baskı sürecinde ise oldukça zaman kaybı yaşatabilmektedir. Ancak dijital pazarlamada hataları düzeltmek, kurguyu yapmak ve anı yakalayan paylaşımlar ile öne çıkmak çok daha kolaydır. 


Kapsam

Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamadan daha kapsamlı bir pazarlama yöntemidir. Çünkü dijital pazarlama yaparken her an her yerden müşterilerinize hızlıca ve kolaylıkla ulaşabilirsiniz.


Marka İtibarı

Geleneksel pazarlama yönteminde potansiyel müşterilerin hakkı ve markanın itibarının korunması oldukça önemlidir. Bir yanlış anlaşılma olması durumunda tüketiciler ile iletişime geçmek ve sorunları çözmek dijital pazarlamaya göre daha kısıtlı ve uzun sürmektedir. Dijital pazarlamada ise sosyal medya ve benzeri kanallar aracılığı ile bu yanlış anlaşılma çok kısa bir süre içerisinde çözüme kavuşturulabilir. Kısacası geleneksel pazarlamada marka itibarını korumaya çalışmak için gösterilen çaba, dijital pazarlamaya göre oldukça fazladır. 


İletişim Dili

Geleneksel pazarlamada kullanılan iletişim dili daha resmi ve bir o kadar da kurumsal bir dildir. Bunun sebebi de markanın tüketicilere karşı güven oluşturmak istemesidir. Dijital pazarlamada ise tüketiciler ile daha samimi bir iletişim dili kullanılır. Dijital pazarlamada insanların eğlenebilecekleri ve keyifli vakit geçirecekleri çalışmalar yapılmaktadır. 


Çalışmaları Yürüten Kişiler

Geleneksel pazarlama ile ilgili reklam çalışmaları markaların pazarlama ve halkla ilişkiler departmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu departmanlarda çalışan ekip üyeleri reklam stratejilerini kurgulamaktadır. Dijital pazarlama tarafındaki işleri genelde ajanslar yürütmektedir ve bu işleri yürüten kişilere ise dijital pazarlama uzmanı, SEO uzmanı, reklam danışmanı gibi unvanlar verilmektedir. 


Geribildirim İmkanı

Geleneksel pazarlama çalışmaları yapılırken, bir kampanya yürütülürken bunun sonucunda somut bir geri bildirim almak pek mümkün durmamaktadır. Bitmiş olan kampanya ile ilgili sonucunda marka için yararlı ya da zararlı olup olmadığı ile ilgili bir raporlama yapılamamaktadır. Ancak dijital pazarlama kampanyalarında belirlenmiş olan hedef kitle üzerindeki etki çok bariz ve net bir şekilde raporlar ile görülebilmektedir. 

Geleneksel Pazarlama Neden Dijital Pazarlamadan Daha Maliyetlidir?

Geleneksel pazarlama dijital pazarlamadan daha maliyetlidir. Bunun en büyük sebebi ise bu pazarlama yönteminde basılı olan reklam ürünlerine (broşür, afiş, reklam panoları, dergi, gazete vs.) yüksek ücretler ödenmesidir. Bu şekilde baktığımızda dijital pazarlama geleneksel pazarlamadan daha avantajlı görünmektedir.

Dijital pazarlama çalışmaları yapmak isteyen işletmeler için hazırladığımız Dijital Pazarlama İle Geleneksel Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir? adlı bu yazımızda sizlere bu konu hakkında detaylı bilgiler verdik. Sigorta acentenizin dijital pazarlama çalışmalarını sigorta sektöründe tecrübeli olan AcerCrea ‘nın dijital pazarlama danışmanlığı ile hemen gerçekleştirmek için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.

Dijital Sigortacılık E-Bülten

Aylık bültenimizi okumak ve gelişmeleri kaçırmamak için abone olun!

Dijital sigortacılık dünyasındaki gelişmeleri yakından takip edebilir ve ihtiyacınıza en uygun dijitalleşme seçeneklerini belirleyebilirsiniz.

AcerCrea Haftalık Bülten

Sizin İçin

Sigorta Acentelerine Özel Hizmetlerimizi
İnceleyin ve Hemen Teklif Alın!
Sorularınız mı var? Biz buradayız! Çevrimiçi
Merhaba, size yardımcı olabileceğimiz bir konu var mı?
Mesaj gönder